Als meisje van zeventien sloeg Mathilde Santing een platencontract af. Die eigengereidheid is haar haar hele carrière lang blijven kenmerken. Mathilde wordt gedreven door een enorme hang naar muzikale kwaliteit, authenticiteit en onafhankelijkheid. Sinds haar televisiedebuut in 1981 bij Sonja Barend veroverde ze de harten van een miljoenenpubliek. Haar buitengewone stem en technische beheersing gaven haar zowel de onschuld van een wit meisje van zeventien als het volume en de souplesse van een volwassen soulzangeres.

Gedurende haar carrière won Santing drie Edisons en een Gouden Harp, en had ze hits met Beautiful People en Wonderful Life. Ook zong ze Nederlandstalige liedjes als Appels op de tafelsprei (met een videoclip van Erwin Olaf) en Inspiratie uit de musical Joe – muziek die veel Nederlanders diep raakt. Haar oeuvre levert Mathilde in 2007 een koninklijke onderscheiding op: ze is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

September 2019 volgt haar zeer indrukwekkende  album “TROUBLEMAKER”  Santing’s meest intens geladen, confessionele en ongezouten album tot nu toe.

Haar eigen songs zijn zonder uitzondering creaties met een lyrische kwaliteit die in de Nederlandse popmuziek nagenoeg onbekend is, met uitstapjes naar de film-noir soundtracks van David Lynch en de bête noire van Nick Cave.

Verder twee covers: ‘River Man’ van Nick Drake en ‘The Tracks of My Tears’ van Smokey Robinson.

Troublemaker werd geproduceerd door Attie Bauw, die voor Santing een aantal van Nederlands allerbeste popmuzikanten samenbracht: oa Martijn van Agt, Aram Kersbergen en Roel Spanjers.
Het geheel laat horen dat Santing zich succesvol heeft weten te transformeren van zangeres naar een veelzijdig muzikante, bandleidster, componiste en performer.

Photo: Toonen & Wientjens
MUA: Jedidjah Kuijten