Mattino

MATTINO

 Adriaan van Dis
“Ik heb met groot genoegen op “Ik weet het niet” gedanst. Het broodrooster hobbelde vrolijk mee. Een leuk en lenig liedje”
*** Mattino presenteert ‘Op De Goede Weg’ ***
Late debutant komt met joviale energieke Nederpopplaat vol ironie en humor maar ook ernst

Op 8 oktober verscheen Mattino’s debuutalbum Op De Goede Weg op het label M.A.R.S. Worldwide. Op zijn zesenveertigste is Mattino, artiestennaam van Matthijs Begheyn, een ‘late debutant’. Maar het gaat er niet om wanneer je debuteert, maar hoe. En dat is redelijk spectaculair te noemen.

Op De Goede Weg is zonder enige twijfel een van de opvallendste Nederpopplaten in jaren. Het sluit naadloos aan bij en borduurt voort op een rijke periode uit de vaderlandse pophistorie begin jaren tachtig. Maar het is géén retro. Mattino tilt het onze tijd in. Het is enorm gevarieerd, superenergiek, met recht voor z’n raap teksten die tegelijk vrolijk en tot nadenken stemmen. De eerste singles en video’s (Evelien, Ik Weet Het Niet en Lustobject) zijn al een tijdje uit.

Ironie, zelfspot en humor zijn Mattino niet vreemd. Als wereldverbeteraar en ‘voormalig activist’ legt hij zichzelf met genoegen op de pijnbank. Het lijkt verdorie wel een ‘live uitzending van zijn bezoek aan de psychiater’.

De man is zo ADHD als maar zijn kan, ongeveer zoals het in de volksmond heet: ‘Alle dagen hartstikke druk’. Met het al gemaakte voorbehoud van zijn rustige momenten, want die zijn er zeker. Maar het album kent zeker ook zijn rustpunten zoals het liedje Je Was Er Niet Altijd.

In de wildere nummers zoals Vol Van Die Shit, het titelnummer en Ik Weet het Niet zet Mattino zijn drijfveren uiteen. ‘Ik denk veel na over hoe ik een goed leven moet leiden,’ vertelt hij. ‘Bijvoorbeeld als het gaat over de dingen die ik koop of eet. Als ik mínder vlees eet, hebben mínder dieren een kut leven. Is minder dan wel goed genoeg? Dat is de vraag.’

In Ik Weet Het Niet geeft hij toe het ook allemaal niet precies te weten. ‘Als idealist dacht ik altijd dat ik moest weten hoe de wereld gered moet worden. Het voelt bevrijdend om te zeggen “ik weet het niet” en met enige verbazing naar alle zekerweters te kijken.’ Prachtwoord, zelfverzonnen door de man die barst van de spitsvondigheid. Dat is al herkend door schrijver/literator Adriaan van Dis die groot fan is.

Productioneel zit het ook wel snor met producers Jack van de Ven (Paul de Leeuw, Ronnie Flex, Giovanca, Waylon) en Evert Zeevalkink (Claudia de Breij, Ilse Delange, Tim Akkerman). Die hebben het helemaal van deze tijd gemaakt. De teksten, de muziek en het geluid zijn vintage 2021.

LATEST RELEASE

LATEST RELEASE

LATEST RELEASE

LATEST RELEASE

LATEST RELEASE

LATEST NEWS

THE WORLD OF MATTINO