Joep Pelt

Joep Pelt

Joep Pelt is een echte ‘gitaar globetrotter’. Muzikaal opgevoed aan de modderige oevers van de Mississippi en de Niger door artiesten als R.L. Burnside en Ali Farka Touré trekt Joep regelmatig de wijde wereld in op zoek naar nieuwe ingrediënten voor zijn muziek. Over de jaren is Joep tal van muzikale samenwerkingsprojecten aangegaan met artiesten uit de meest uiteenlopende genres. Joep’s eclectisch gitaarspel dient daarbij steevast als smeermiddel tussen verschillende muzikale werelden.

Joep’s muzikale carriere laat zich kenmerken door een uitgesproken muzikale veelzijdigheid. Zo produceerde hij onlangs het Zuid-Afrikaanse project Soweto Soul en debuteerde Joep in de Nederlandse theaters met zijn solo voorstelling “Van Mali Naar Mississippi”, waarin het definitieve verhaal  van de blues wordt vertelt aan de hand van reisverhalen en akoestische liedjes. Ook produceerde en speelde Joep recent een serie uitverkochte schouwburgconcerten met de legendarische dialectgroep Carboon, waarin Limburg’s mijnverleden werd bezongen.

Eerder realiseerde Joep al succesvolle samenwerkingsprojecten met o.a. de Malinese gitaarlegende Lobi Troaré en toerde hij met verschillende andere projecten door Europa, Afrika en de VS. Geregeld combineert Joep zijn muziekprojecten met het maken van documentaires voor radio of TV, muzikale lezingen en workshops.

Joep’s avontuurlijke ziel en onverzadigbare muzikale honger maken hem tot een van de meest veelzijdige artiesten van Nederland. Of het nu gaat om solo concerten met intieme akoestische liedjes of uitbundige dansmuziek met zijn swingende band, geen enkel optreden van Joep is hetzelfde. Laat je meevoeren naar het schemergebied tussen verschillende muzikale wereld door deze ‘gitaar globetrotter’, er valt een wereld te verkennen.

Folk Revolution!

Joep Pelt herontdekt de blues en folk revival van de jaren ’60 aan de hand van zijn held, de ultieme muzikale ontdekkingsreiziger Alan Lomax.

Duizenden veldopnames maakte Alan Lomax (1915-2002) van onbekende folk en bluesartiesten, waarbij hij zich ontdekker mag noemen van grootheden als Muddy Waters, Leadbelly en Woody Guthrie. Muzikale genieën van de jaren ’60 als Bob Dylan, The Rolling Stones en Brian Wilson brachten de obscure veldopnames van Lomax naar het grote publiek, en zorgde hierdoor voor een blijvende invloed op de ontwikkeling van de popmuziek.

Joep reisde zelf vanuit de platenkast van zijn vader langs de Caribbean naar het diepe Zuiden van de VS, om de ongekend grote muzikale nalatenschap van Lomax voor zichzelf in kaart te brengen. Door middel van persoonlijke verhalen en akoestische liedjes neemt Joep in zijn muzikale onemanshow het publiek mee naar het land waar de folk revolutie begon.

DISCOVER EVERYTHING

THE WORLD OF JOEP PELT