Joep Pelt

Joep Pelt

Joep Pelt is een echte ‘gitaar globetrotter’. Muzikaal opgevoed aan de modderige oevers van de Mississippi en de Niger door artiesten als R.L. Burnside en Ali Farka Touré trekt Joep regelmatig de wijde wereld in op zoek naar nieuwe muzikale ingrediënten. Over de jaren is Joep tal van muzikale samenwerkingsprojecten aangegaan met artiesten uit de meest uiteenlopende genres. Joep’s eclectisch gitaarspel dient daarbij steevast als smeermiddel tussen verschillende muzikale werelden.

Joeps muzikale carrière laat zich kenmerken door een uitgesproken muzikale veelzijdigheid. Zo startte Joep vorig jaar de Ethiopisch/Eritrese groep Entoto Band, waarmee hij inmiddels een album heeft uitgebracht gepaard en toert lang de zalen en festivals. Daarnaast speelt hij akoestische solo concerten en twee verschillende muzikale solo theaterprogramma’s. Folk Revolution! gaat over de blijvende impact van de field recordings van Alan Lomax, Van Mali tot Mississippi vertelt het definitieve verhaal van de blues. Voor beide programma’s vormen Joeps persoonlijke verhalen over  zijn wereldwijde muzikale avonturen de rode draad.

Folk Revolution!

In zijn voorstelling Folk Revolution! herontdekt Joep Pelt de blues en folk revival van de jaren ’60 aan de hand van zijn held, de ultieme muzikale ontdekkingsreiziger Alan Lomax.

Duizenden veldopnames maakte Alan Lomax (1915-2002) van onbekende folk en bluesartiesten, waarbij hij zich ontdekker mag noemen van grootheden als Muddy Waters, Leadbelly en Woody Guthrie. Muzikale genieën van de jaren ’60 als Bob Dylan, The Rolling Stones en Brian Wilson brachten de obscure veldopnames van Lomax naar het grote publiek, en zorgde hierdoor voor een blijvende invloed op de ontwikkeling van de popmuziek.

Joep reisde zelf vanuit de platenkast van zijn vader langs de Caribbean naar het diepe Zuiden van de VS, om de ongekend grote muzikale nalatenschap van Lomax voor zichzelf in kaart te brengen. Door middel van persoonlijke verhalen en akoestische liedjes neemt Joep in zijn muzikale onemanshow het publiek mee naar het land waar de folk revolutie begon.

Van Mali tot Mississippi

Als tiener trok gitarist Joep Pelt naar het zuiden van de VS om de blues te leren. Hij ontmoette er oude helden, die hem de typische Delta bluesstijl bijbrachten. Pelt raakte hopeloos verliefd op de blues en besloot dieper te graven. In de muzikale onemanshow ‘Van Mali tot Mississippi’ vertelt hij het verhaal van de West-Afrikaanse roots van de blues, vandaar verder trekkend langs de Caribische slavenroutes tot haar geboorte in het zuiden van de VS en hoe de blues daarna de muziekgeschiedenis voorgoed veranderde. Met verhalen, foto’s, historische beelden en natuurlijk de vele liedjes die Joep onderweg verzamelde, neemt hij u mee op een bijzonder muzikaal avontuur.

Meer informatie

Joep heeft een zestal albums onder zijn eigen naam uitgebracht, speelde al vijf keer op het North Sea Jazz Festival en stond op talrijke gerenommeerde podia en festivals in binnen- en buitenland. Ook heeft Joep langlopende samenwerkingen met verschillende Zuid-Afrikaanse artiesten voor zijn project Soweto Soul, waarvan een zelf geproduceerde documentaire regelmatig te zien is op NPO2 Extra. Met de Soweto Soul live band speelde Joep verschillende Europese tournees. Eerder werkte Joep jarenlang samen met de Malinese gitaarlegende Lobi Traoré, waarmee hij het album “I Yougoba!” uitbracht en toerde door Nederland, Afrika en de VS. In Limburg produceerde en speelde Joep een documentaire voor L1 en een serie uitverkochte schouwburgconcerten met de legendarische dialectgroep Carboon, waarin Limburg’s mijnverleden werd bezongen. Geregeld combineert Joep zijn muziekprojecten met het maken van documentaires voor radio of TV, muzikale lezingen en workshops. 

Joep’s avontuurlijke ziel en onverzadigbare muzikale honger maken hem tot een van de meest veelzijdige artiesten van Nederland. Of het nu gaat om solo concerten met intieme akoestische liedjes of uitbundige dansmuziek met zijn swingende band, geen enkel optreden van Joep is hetzelfde. Laat je meevoeren naar het schemergebied tussen verschillende muzikale wereld door deze ‘gitaar globetrotter’. Er valt een wereld te verkennen!

DISCOVER EVERYTHING

THE WORLD OF JOEP PELT