Graeme James

Graeme James

Singer-songwriter Graeme James is 2021 voortvarend begonnen door direct op de eerste dag een nieuwe ep uit te brengen: The Weight of Many Winters. Het is de tweede in een serie van vier seizoensgebonden ep’s. The Weight of Many Winters verkent het emotionele en fysieke landschap van de winter.

Graeme legt uit: “De meeste nummers op ‘The Weight of Many Winters’ zijn geschreven tijdens mijn ervaringen met de gure Noord-Europese winter. De winter als seizoen zit vol krachtige metaforen voor het leven en ik wilde vooral thema’s als dood, wanhoop en zwakte onderzoeken. De winter is ook een tijd van winterslaap en reflectie. Het is een tijd om zaken te doen met je ziel, want de dood begrijpen is het leven begrijpen. Hoewel het verlaten winterlandschap tot onze sterfelijkheid spreekt, bevat het in zichzelf een boodschap van hoop: een opstanding van de lente, verborgen in elke kale tak en diepe sneeuwlaag. Naast het verkennen van deze thema’s in mijn songwriting, wil ik met de instrumenten en productie van ‘The Weight of Many Winters’ de grimmige schoonheid en koude intensiteit van het seizoen weerspiegelen.”

No Memories of Tomorrow
Het nummer ‘No Memories of Tomorrow’ is door Spotify geplaatst in de playlists Roots Rising en Fresh Folk. Het nummer gaat over een persoonlijke terugblik op angsten en spijt die je kan beschouwen, wanneer je in de winter van je leven met de dood wordt geconfronteerd.

Rolling Stone: Song You Need to Know
‘The Voyage of the James Caird’ is volgens Rolling Stone magazine a Song You Need to Know. David Browne schrijft “New Zealand troubadour revives the lost art of the shipwreck song.” over het nummer. Lees het volledige artikel hier.

Wie is Graeme James?
Graeme James is een internationaal gelauwerde artiest, gedreven door de rijke verhalen en muzikale tradities van folk. Hoewel hij nu in Nederland woont, heeft Graeme de afgelopen jaren met zijn zorgvuldig samengestelde multi-instrumentale soundscapes een grote en trouwe schare fans opgebouwd in zijn geboorteland Nieuw-Zeeland en ver daarbuiten. Tijdens zijn enerverende en dynamische liveshows speelt Graeme als eenmansband alle instrumenten zelf en combineert hij met behulp van een loop-pedaal elektrische viool, gitaar, banjo, bas, piano, baritonukelele, mandoline, accordeon, mondharmonica en percussie.

Graeme begon zijn carrière in 2012 als straatmuzikant met het spelen van covers en besloot twee albums uit te brengen met als titel: Play One We All Know,  volume 1 & volume 2. In 2016 was de tijd rijp om eigen werk uit te brengen. Het leverde hem alleen al op Spotify 35 miljoen streams op. Inmiddels is Graeme bezig met zijn meest ambitieuze project tot nu toe: het uitbrengen van vier seizoensgebonden ep’s in een jaar tijd.

DISCOVER EVERYTHING

THE WORLD OF GRAEME JAMES